>>> Cornel Chiriac Homepage >>> Articole

Despre Cornel, azi

Jean Chiriac

Este interesant că astăzi, cînd se poate spune orice, oriunde, nimeni nu mai pomeneşte de Cornel. Foarte rar s-a mai vorbit de el şi această rezervă este simptomatică. Ea aminteşte de succesorul lui Cornel la Metronom, Radu Teodor, care, şi el, vorbea de Cornel cu multă rezervă.

Explicaţia e simplă: Cornel a fost un mare talent - de aceea s-a depărtat considerabil de toţi realizatorii muzicali din ţară care se mulţumesc cu simpla informare despre cutare piesă sau album, formaţie etc. Cornel intra în substanţa muzicii, ne explica muzica şi o prezenta cu o voce sublimă. Cornel alegea întotdeauna ce era esenţial în noutăţile muzicale - şi slavă Domnului că a avut de unde să aleagă.

Emisiunea lui Cornel de la Europa Liberă a devenit o mişcare spirituală, şi nu cred că exagerez spunînd asta, o direcţie politică şi artistică, educaţională. Cornel a făcut foarte mult să ne deschidă sufletele, dar şi mintea. El ne explica democraţia înainte de a mirosi noi cu ce se mănîncă ea. Cornel era suma tuturor realizărilor lui, el însuşi însufleţitorul lor şi însufleţit de ele.

Toţi ceilalţi, din ţară, nu au atins niciodată aceste cote. Au rămas simpli realizatori, fără imaginaţie, simţ, cultură, ritm etc. Mulţi dintre ei, obedienţi faţă de regimul lui Ceauşescu. Pe acest fond de diferenţe esenţiale între geniul lui Cornel şi "restul lumii" s-a născut o invidie puternică ce a fost satisfăcută, în spiritului cunoscut al românului care doreşte moartea caprei vecinului, cînd Cornel a fost asasinat! Iată explicaţia rezervei faţă de Cornel. Chiar dacă se admite, de voie-de nevoie, că a fost cineva, nu se doreşte reabilitarea lui.

Acest site dedicat memoriei lui Cornel şi emisiunii sale de la Europa Liberă ar vrea să repare, înţeleg, această nedreptate uriaşă. El vrea să readucă timpul şi figura inegalabilă a celui care a influenţat generaţii de tineri  în urmă cu mai bine de două decenii. Este un act de reparaţie fără precedent. Sper să-şi atingă scopul!


cronologie | articole | publicaţii

audio-video | galerie foto

fan club | links | caută | contact

Copyright, 2001-2021, Cornel Chiriac org.