>>> Cornel Chiriac Homepage >>> Articole

"Make Love Not War"

de Monica Andrei

Cornel Chiriac, cel mai iubit si cunoscut comentator de jazz al anilor '60, a reusit sa fuga din tara cu ajutorul unor prieteni grafologi care i-au falsificat o invitatie.

A lucrat la Europa Libera doar sase ani, fiind injunghiat la comanda Elenei Ceausescu. Cel putin asa sustin nepotul si matusa lui, singurele rude care au ramas in viata.

Pe crucea sa de la Cimitirul Reinvierii din Bucuresti este scris un mesaj care-l defineste cel mai bine "Generation: Make Love Not War": "Tineri faceti dragoste nu razboi".

Matusa lui Cornel Chiriac si nepotul care-i poarta numele s-au restras la Azuga. Amintirile ii emotioneaza mai ales cand rasfoiesc albumele cu fotografii si cartile despre jazz si The Beatles scrise de Cornel. "L-am cunoscut de la cinci ani. Am fost ca o a doua mama pentru el. Era un copil deosebit. In timpul liceului se ocupa numai de muzica. Isi pierdea noptile scriind. Dimineata se trezea foarte greu sa mearga la scoala", ne-a povestit matusa lui.

Pasionat si de arta, dupa ce a terminat liceul, Cornel a dat la teatru. A avut ghinion si a fost respins. A intrat la Facultatea de Litere, insa muzica era viata lui. A organizat la Radio Bucuresti prima arhiva fonografica de jazz, copiind pe benzi magnetice discuri aduse din strainatate de diverse persoane.
Tot el a programat primele inregistrari in cluburi si la Festivalul National de Jazz, inceput la Ploiesti, in 1968.

Popularitatea lui se datoreaza emisiunii "Metronom", difuzata la Radio Bucuresti incepand din 1967 si pana in 1969, alaturi de prietenul lui, Geo Limbasanu. "Era foarte iubit. Primea saci de scrisori din toata tara. "Metronom" era cea mai urmarita emisiune la aceea vreme. Din pacate, totul a luat sfarsit intr-o seara, cand Cornel a difuzat melodia lui The Beatles - "Back in the USSR", care a scapat de cenzor pentru ca acesta nu stia engleza. Insa a fost ascultata in emisie de cine nu trebuia si a fost interzisa in 1969. Asta a fost si motivul care l-a facut sa fuga din tara", ne-a spus nepotul lui Chiriac.

Invitatie falsificata
Plecarea lui din tara poate fi un scenariu de film. "Cu ajutorul unui prieten polonez a primit o invitatie pentru a participa la un festival din Polonia. Pe invitatia respectiva a adaugat si Austria, cu ajutorul unor prieteni grafologi. Totul a iesit ca la carte, nimeni nu si-a dat seama de fals si Cornel a primit viza. Asa a reusit sa plece, mai intai a ajuns in Austria, apoi a luat legatura cu cei de la Europa Libera. Atunci aveam zece ani si mi-a promis ca o sa ma ia si pe mine", mai povesteste Cornel Chiriac junior. Ajuns la Europa Libera, Cornel Chiriac a inceput sa faca emisiunea "Metronom", cea care a fost interzisa in Romania.

"Am crescut urmarit de Securitate"
In tara, lucrurile au inceput sa se complice pentru familia lui. Tatal, pe atunci seful ziarului local din Pitesti, a fost pensionat inainte de termen, iar telefonul familiei a fost ascultat nonstop de Securitate. "Am crescut urmarit de Securitate. Ii stiam, devenisera brusc prieteni de familie, doar-doar vor afla ceva despre Cornel. Ii simteam pe toti in ceafa", isi aminteste nepotul lui, Cornel Chiriac junior.

Cea care a reusit sa-l vada in perioada cat a stat la Munchen a fost mama lui, trimisa de Securitate pentru a-l determina sa se intoarca in tara. "Matusa a stat noua luni la Munchen. I-au dat viza, dar cu conditia sa vina cu unchiul meu in tara. Era convinsa ca era ultima oara cand isi mai vedea fiul. Misiunea ei era una clara. Trebuia sa-l potoleasca pe unchiul meu. N-a reusit, dar cred ca nici n-a vrut", spune Cornel Chiriac junior.

Omorat la ordinul familiei Ceausescu
Din povestirile de atunci ale lui Noel Bernard, in seara de 4 martie 1975, Cornel a inregistrat la radio o serie de programe si pe la 7 seara a iesit in oras. Muncise mult, pregatind muzica pentru premiera mondiala a unei piese de Mrajek, pe care Vlad Mugur o pune in scena la Teatrul Municipal din Constanta. Si-a vizitat pe rand toti prietenii apropiati, a trecut printr-o serie intreaga de localuri, unele tinute de romani, locuri pe care le frecventa mai des. Nu mult inainte de miezul noptii s-a intalnit cu tanarul Mario Gropp, in varsta de 17 ani, si a baut un pahar cu vin impreuna cu el intr-un local din Schwabing, cartierul artistic al Munchen-ului. A iesit din local impreuna cu Mario Gropp aproape de miezul noptii. Dupa ora unu noaptea, o studenta care se ducea acasa l-a descoperit injunghiat in piept, zacand mort langa Mercedes-ul lui. Din portofelul lui lipseau o mie si ceva de marci, pe care le ridicase de la banca in aceeasi zi.
Vestea a socat pe toata lumea. Familia este si acum convinsa ca moartea lui Cornel Chiriac a fost comandata de Elena Ceausescu. "Eu sunt convins suta la suta. Pe vremea aceea se zvonea ca pentru asasinarea lui Cornel si a lui Noel Bernard, Elena Ceausescu ar fi dat un milion de dolari", adauga nepotul realizatorului de la Europa Libera.

Cadavrul lui Conel Chiriac a fost incinerat la Munchen si cenusa, adusa in tara de mama lui. "Nici la inmormantarea care a avut loc la Cimitirul Reinvierii nu am avut parte de liniste. Ii vedeam pe securisti cum ne-au urmarit pana la groapa. Le era frica sa nu se intample ceva", isi aminteste matusa lui Cornel Chiriac.
Pana acum toate lucrurile personale au fost pastrate de Linda, prietena lui, care mai vine din cand in cand in tara. "Am fost chemat de ea in Germania sa iau discurile, benzile, aparatura pe care o mai are de la unchiul meu. Am inteles ca este si un filmulet cu el", adauga Cornel Chiriac junior. Cartile scrise despre jazz si The Beatles, casetele cu emisiunile inregistrate, desenele ciudate din jurnalele sale sunt singurele care-l definesc cu adevarat pe Cornel Chiriac.

C.V.
Cornel Chiriac
6.05.1942 - 5.03.1975
S-a nascut in comuna Uspenka din Basarabia. A facut liceul in Pitesti. In 1966 a absolvit Facultatea de Litere din Bucuresti. In anii '60 a ramas ilegal in strainatate, devenind animatorul cunoscutei emisiuni "Metronom" a postului de radio Europa Libera. A incetat din viata la 5 martie 1975, asasinat, in conditii neelucidate, la Munchen. Ramasitele pamantesti ale lui Cornel Chiriac au fost reinhumate in Cimitirul "Reinvierea" din Bucuresti.

MEMORIA
"A simtit nevoia sa-si reverse naduful"
"La inceput, Cornel a simtit nevoia sa-si reverse naduful si s-a rafuit cu cei care nu-l lasasera sa-si faca meseria la el acasa, care il silisera s-o apuce pe drumul pribegiei. N-ar fi trebuit sa-l las s-o faca. Dar nu am vrut sa aiba impresia ca a fugit de o cenzura ca sa dea de o alta cenzura aici, la Munchen."
Noel Bernard

"Se spunea ca a fost antisemit"
"Dupa moartea lui, au aparut tot felul de zvonuri raspandite de Securitatea din Romania. Se spunea despre Cornel ca fusese antisemit si, mai mult chiar, ca era colaborator al Securitatii. Atunci, Noel Bernard, directorul nostru, a spus ca daca fusese trimis de cei de la "Secu", sa ne mai trimita si alti oameni atat de valorosi, ca avem nevoie."
Andrei Voiculescu

"A fost banuit ca ar fi homosexual"
"Cornel a fost un nebun. Cand a venit aici, eu am fost pus sa-l primesc, sa-l vad cum este. Si l-am dus intr-un club de jazz. Era un patimas si isi varsa la microfon oful pe regimul de acasa. L-am luat deoparte si i-am spus: "Cornele, lasa-ne pe noi sa ne ocupam de politica". Raspunsul lui a fost clar: "Nu pot. Ii urasc prea mult". (...) S-a spus despre el ca a fost homosexual. Securistii au profitat de faptul ca era un singuratic."
Sorin Cunea

"A avut probleme cu autoritatile"
"S-a intamplat de multe ori ca, in urma unor acte necugetate, Cornel sa aiba asemenea probleme cu autoritatile germane si cu conducerea americana a Europei Libere, incat sa fie pe punctul de a fi dat afara din Germania si din radio."
Ioana Magura Bernard

--
Articol publicat in Jurnalul Naţional din data de luni, 2 februarie 2004.


Home - cronologie | articole | publicaţii

audio-video | galerie foto

fan club | links | caută | contact

Copyright, 2001-2024, Cornel Chiriac org.